il·lustracions: Isaac Claramunt

FemCAT / 2024

OBSERVATORI<br>DELS IDIOMES

INICIATIVA PELS IDIOMES

Fer del coneixement dels idiomes estrangers una prioritat de país

MISSIÓ

L’Observatori dels Idiomes vol mostrar amb indicadors la diferència entre l’oferta i la demanda de competències lingüístiques.

Amb la Iniciativa pels Idiomes es volen impulsar propostes per millorar l’encaix entre oferta i demanda, augmentar el coneixement d’idiomes i potenciar la competitivitat de les empreses.

COM HO ACONSEGUIREM?

Amb la recerca d’informació sobre indicadors i dades que permetin radiografiar el nivell d’idiomes de la població, la demanda de competències lingüístiques i l’oferta d’idiomes actual.

A.

Quin és el nivell d’idiomes de la població?

Segons l’informe d’Education First del 2023, Catalunya té un nivell ‘mitjà de coneixement d'anglès (537 punts), que la situen en un lloc similar a Itàlia (535). I per sota de Països Baixos (647 punts), Àustria (616) o Dinamarca (615), amb un domini ‘molt alt’. 

Les dades parcials indiquen que hi ha hagut una lleugera evolució positiva en el coneixement d’idiomes a la primària i secundària, tot i l'estancament dels darrers cursos.

La Formació Professional a Catalunya disposa de mòduls específics d’anglès a la major part dels cicles, però no hi ha encara dades sobre l’èxit de les mesures preses.

Les universitats catalanes disposen d'un programa de terceres llengües, però acreditar el nivell B2 d'una llengua estrangera per obtenir un títol universitari segueix sense ser un requisit.

Un millor alineament de l'esforç en els diferents nivells educatius, facilitaria l'adquisició del nivell requerit a la vida professional.

Dades

Font: Departament d’Educació

4t ESO

PUNTUACIÓ MITJANA EN ANGLÈS A LES PROVES DE COMPETÈNCIES BÀSIQUES

2015

69,3/100

2023

73,9/100

Dades

Font: Canal Universitat

Accés universitat

PUNTUACIÓ MITJANA EN ANGLÈS A LES PAU

2015

7,1/10

2023

6,96/10

Dades

Font: Idescat 2018

Població adulta

POBLACIÓ DE +15 ANYS AMB CONEIXEMENTS D’ANGLÈS

33,9%

B.

Quina és la demanda d’idiomes?

Gràfic

Font: Informe Infoempleo - Adecco 2022

Idiomes requerits a les ofertes de feina a Catalunya

Anglès

61,93%

Francès

23,89%

Alemany

12,04%

Italià

4,73%

Portuguès

3,98%

Altres

3,66%

Dades

Font: Sondeig FemCAT, 2024

Idiomes i competitivitat

46,5%

de les empreses perden capacitat negociadora per manca d'un bon nivell d'idiomes 

86%

de les empreses demanden idiomes a les ofertes de treball, el 55,8% només l’anglès, i el 27,9% afegeixen un segon idioma

81,4%

de les empreses considera important el coneixement d’un idioma estranger per a les feines directives; el 74,4% per les feines al departament de màrqueting i comercial; i el 63% per a posicions tècniques industrials

Gràfic

Font: Cambra de Comerç de Barcelona i Infojobs

% d'ofertes de treball que requereixen anglès

2018

48%

24%

15%

2019

49%

25%

20%

2020

38%

21%

28%

  • Entre les que requereixen estudis universitaris
  • Entre les que requereixen cicles Formatius, de Grau Mitjà o Superior
  • Entre les que requereixen batxillerat

C.

Quina és l’oferta d’idiomes actual?

Dades

Font: Departament d’Ensenyament, Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya, Fundación Estatal para la Formación en el Empleo, 2021-2022

Adults

36.548

Persones estudien idiomes a les 45 escoles oficials d'idiomes

67.753

Persones estudien idiomes en programes de formació per l'ocupació per a persones treballadores ocupades

Dades

Font: Ministerio de Educación y Formación Profesional, curs 2021-2022. Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya, curs 2022-2023.

Formació reglada

61,9%

percentatge d’alumnes que estudien primera llengua estrangera a educació infantil - 2n cicle 

*curs 2021-22

100%

percentatge d’alumnes que estudien primera llengua estrangera a educació primària

*curs 2021-22

100%

percentatge d’alumnes que estudien primera llengua estrangera a l’ESO

*curs 2021-22

95%

percentatge d’alumnes que estudien primera llengua estrangera al batxillerat

*curs 2021-22

100%

dels cicles formatius de grau mitjà incorporen un mòdul d'anglès

30%

dels cicles formatius de grau superior incorporen un mòdul d'anglès

D.

Què funciona

L’estudi What works, de l’Observatori dels Idiomes FemCAT, mostra que no hi ha evidència sòlida sobre pràctiques lingüístiques que ajuden a la internacionalització de les empreses, però sí sobre els mètodes pedagògics que poden ajudar a millorar el coneixement de l’idioma.

Dades

‘What works?’ Com ensenyem / Com aprenem

INSTRUCCIÓ EXPLÍCITA

Instrucció planificada, que inclou pràctica guiada, exageració en la vocalització i aprenentatge basat en tasques. Efecte: mitjà, millora de l’aprenentatge especialment en gramàtica i en la identificació natural de paraules.

MITJANÇANT LA TECNOLOGIA

Realitat virtual, realitat augmentada, narració digital o altres eines tecnològiques. Efecte: mitjà, positiu en la qualitat de l’escriptura i la millora del vocabulari.

AMB ELS MÒBILS

Aplicacions, SMS i altres. Efecte: baix, però desapareixen les limitacions físiques i destaca la millora de la comprensió oral.

METODOLOGIA

Deixant que l’alumnat assumeixi la responsabilitat del seu aprenentatge. Efecte: mitjà, amb l’impacte més gran en la millora de l’expressió oral.

E.

Conclusions

Dades

1.

L’esforç per millorar el coneixement d’idiomes s’ha de fer a tots els nivells: estudis reglats, formació ocupacional i de la població en general.

2.

Un baix nivell de coneixement d'idiomes empeny cap a la formació ocupacional l'ensenyament generalista dels idiomes estrangers: seria més efectiu que l'esforç del sistema professional se centrés en els continguts específics de la feina a desenvolupar.

3.

No només els coneixements d’anglès són importants: llengües com el francès o l’alemany també són un capital essencial.

4.

Potenciar les llengües estrangeres no vol dir abandonar el català, al contrari, quan les empreses es fan internacionals, mantenir el català els resulta més fàcil. Les persones bilingües tenen més facilitat per adquirir una tercera llengua.

5.

La demanda de coneixement d’idiomes és transversal a tots els llocs de treball. Varia l’eix de competència necessari (entendre, parlar, escriure, llegir) segons professió i lloc de treball, i augmenta la demanda a mesura que ho fa la responsabilitat del lloc de treball.

6.

La demanda d’idiomes per part de les empreses és dinàmica i s’autoregula: per incrementar la competitivitat a través de la internacionalització, cal empènyer dins i fora de les empreses.

F.

Faqs

Més sobre...

Observatori dels idiomes

QUÈ ÉS

 

Un model d’indicadors consistent que serveix de control i de guia sobre l’evolució d’oferta i demanda de coneixement de llengües estrangeres a Catalunya.

PER QUÈ FEMCAT EL POSA EN MARXA?

 

Perquè hi ha consens que el coneixement de llengües estrangeres és un element important per a la competitivitat de les empreses, que ara mateix no disposa d’eines que permetin mesurar-ne l’evolució, i en conseqüència no es pot avaluar tampoc l’impacte al país de les mesures que es prenen.

QUINA RELACIÓ TÉ AMB LA INICIATIVA PELS IDIOMES?

 

La Iniciativa pels Idiomes neix del compromís de les principals entitats del món empresarial amb la millora del coneixement de llengües estrangeres com a eina de competitivitat de les empreses i de progrés professional de les persones.

Vols saber-ne més?

Modificar cookies